Kan jeg kommuisere – kan jeg alt!

Prosjektet som Signo og UNAD samarbeider om er inne i sitt siste år. Det er flott å se alle de gode resultatene prosjektet har gitt. I dag har jeg vært på besøk til to tegnspråksentre som UNAD har etablert i samarbeid med lokale skoler og distriktsmyndighetene i Kampala. Der møtte jeg ivrige tegnspråkkursdeltakere som fortalte om hvordan opplæringen de hadde fått hadde gjort at de nå kunne kommunisere med døve. Det jeg fikk høre var ganske sterkt.

20140522-212006.jpg
Døve ungdom holder tegnskpråkkurs for andre døve ungdom, og for alle som er interessert. På bildet ser dere David Ssalongo som underviser.

Kursene går over tre måneder, hver eneste ettermiddag i uken. Hver ettermiddag møter 30-40 opp for å lære tegnspråk på hvert av sentrene. Døve ungdom, lærere, leger, sykepleiere, foreldre, søsken, taxisjåfører, prester, nonner, politi, resepsjonister og til og med en elektriker kommer til kursene for å lære seg tegnspråk. Lærerne fortalte om at de nå kunne hjelpe døve elever, politikonstabelen fortalte at han nå kunne få høre den døve sin side av historien når noe hadde skjedd, legen fortalte at han nå forstod hva som plaget hans døve pasienter, taxisjåføren tok nå med døve passasjerer som han tidligere hadde avvist, søsteren fortalte at hun nå forstod og kunne være tolk for sin døve søster.

20140522-212712.jpg
Dagens tema var “Hvordan å dyrke grønnsaker”, og en av deltakerne forteller på tegn hvordan hun steller jorden.

Jeg har satt sammen noen filmklipp fra det ene senteret jeg besøkte. Eunice Kyakuha er lærer på en barneskole, og forteller mot slutten av klippet hvordan tegnspråkkurset har gjort at hun har endret holdningene hun hadde i forhold til døve. Før hadde hun synes synd på de døve, og tenkte at de hadde det grusomt som ikke kunne noe. Nå har hun forstått at døve kan det samme som alle andre. Hun kan nå kommunisere med døve, og hun forteller at hun lærer tegnspråk videre til barna på skolen hvor hun jobber. Flott dame! Når hun lærer tegn videre, så er hun med på å bryte ned fordommer mot døve!


Dere får være overbærende med lydkvaliteten, men jeg håper det er mulig å få med seg noe av det de sier.

Jeg er takknemmelig for at jeg har fått muligheten til å kunne være med på å endre situasjonen for noen døve i Uganda, og for at jeg får lov til å være med på å bryte ned negative holdninger mot døve! Signo har en viktig rolle både i Norge og internasjonalt!

En klokt hode avsluttet besøket med å si at kommunikasjon var det viktigste av alt. “Se på Steven Hawkins! Kan kan bare bevege øynene, men med dem kan han kommunisere, og han er en av verdens ledende vitenskapsmenn! Kan du kommunisere – kan du alt!”

Hilsner fra Kenneth Verngård, rådgiver i internasjonal avdeling i Signo på prosjektoppfølging i Kampala, Uganda.

Comments are closed.