Filmer seg til en ny fremtid

Signo samarbeider med Uganda National Association (UNAD) om to prosjekter for ungdom. Det ene prosjektet har døve ungdom fra Uganda som målgruppe. Prosjektet jobber for å gi døve ungdom opplæring i tegnspråk, muligheter for utdanning, jobb og sette ungdom i stand til å kjempe for sine rettigheter. Det andre prosjektet er et større samarbeidsprosjekt som involverer 8 organisasjoner i Uganda, Malawi, Mosambik og Sør Afrika samt Blindeforbundet, NHF, NFU og Signo. Det er Signo som har ansvaret for å koordinere dette prosjektet. I dag har jeg fått muligheten til å treffe noen av deltakerne som har fått nye muligheter gjennom prosjektet. De formidlet sine erfaringer, fremtidshåp og drømmer! Jeg vil dele noen av disse med dere.

Prosjektet handler om å gi ungdom muligheter til å jobbe med film. Funksjonshemmede ungdom har fått tilbud om filmkurs i Sør Afrika og Uganda. Ungdom fra Malawi har også kunnet delta på kurs her i Uganda, Her har de lært om hvordan de kan fortelle sine egne historier. De har laget filmer som handler om å være funksjonshemmet i et fattig land, og de har laget kjærlighetshistorier. De har laget filmer som har blitt med i filmfestivaler og som har blitt vist på TV her i Uganda.

Film workshop

Jeg møtte 16 flotte ungdom fra Uganda, Sør Afrika og Malawi som fortalte om alt de hadde lært! Khumbulani fra Sør Afrika fortalte at han ikke fikk jobb etter at han var ferdig på skolen, og hadde store utfordringer i hverdagen. Gjennom organisasjonen Disabled People South Afrika fikk han høre om filmprosjektet. Han ble valgt ut til å delta og forteller at han har lært mye om å filme, å redigere, og fortelle historier. ”Jeg liker veldig godt å filme!”, sier han. ”Til å begynne med var det vanskelig å redigere, men jeg har fått det til også. Nå er jeg prosjektleder i Dollywood Productions og vi jobber for få til et partnerskap med stort produksjonsselskap i Sør Afrika som heter Film Public Board. Vi ønsker å utvikle Dollywood Productions videre og har allerede fått noen betalte oppdrag!”

Mallen and Betty

Mallen fra Uganda forteller at hun ikke kunne noe om film før hun ble med i prosjektet. ”Nå kan jeg være skuespiller, jeg kan redigere og lage historier. Jeg tok med meg filmene vi hadde laget hjem til distriktet hvor jeg bor og viste dem til alle. De sa bare ”Wow! Er det funksjonshemmede som har laget disse!?”. Etter den gangen blir jeg alltid invitert når det er noe som skjer der jeg bor!”. Betty stemmer i og forteller at hun ønsker å bli journalist etter opplæringen hun har fått. ”Før når jeg så på TV lurte jeg på hvordan de laget filmene – nå vet jeg hvordan mirakelet virker! Vi har fått oppdrag for organisasjonene våre og har laget filmer og dokumentarer for dem. Vi kan nå vise frem at funksjonshemmede kan gjøre alt!”

Justin

Justin fra Malawi deltar på sitt andre kurs. ”Med det filmutstyret som vi nå får fra prosjektet kan vi bruke til å lage film hjemme i Malawi og vise at funksjonshemmede kan lage gode filmer! Det kommer til å gi oss mange muligheter fremover! Det er mange utfordringer for oss som er døve og det er vanskelig å få jobb. Med det jeg har lært nå så kan jeg kanskje også kan få en jobb!”

Kenneth

Kenneth fra Uganda har vært med på filmkurs i 2012 og 2013. Han forteller stolt om at han ble valgt ut som en av deltakerne fra Uganda, og at han har blitt flink til å filme. ”Jeg søkte om å få bli med. Jeg viste frem filmskript som jeg hadde laget og ble valgt ut blant de beste. Jeg liker veldig godt å filme og alle sier at jeg er flink! Jeg har lært meg å redigere også, men jeg ikke den flinkeste der. Å skrive historier er jeg ikke så god til, men det er det andre av deltakerne her som er gode på.” Eric fra Uganda fortsetter: ”Jeg har jobbet mye med lyd og med å skrive manus, men jeg har også vært skuespiller. Jeg liker best å skrive manus. Hvor bra filmen blir ligger i manuset!”. Eric er blind og sier at det er vanskelig for han å filme, men at det ikke gjør noe for han kan jo ta opp lyd, og lage manus. ”Vi fyller hverandre ut!”. Kenneth forteller at prosjektet har betydd ”…100% + 1 for meg! Jeg kjenner nå alle filmskaperne i Uganda og har blitt intervjuet for å få jobb. Til en stilling ble jeg innstilt som nummer 2! Neste gang får jeg den! Jeg kan ikke stoppe! Dette har blitt en del av mitt liv!”

Editing film

Her er Timothy fra Kampala Film School sammen med Kenneth, Mark og Aviwe

For Mark fra Malawi har også prosjektet betydd mye. ”Jeg har blitt flink til å redigere. Når du elsker det du gjør så blir det bra! Dette er noe som kan la meg få stå på mine egne ben og ikke være avhengig av andre. Jeg har en venn som jobber på en TV-stasjon, og han skal se på det jeg har redigert når jeg kommer tilbake til Malawi. Hvis det er bra nok, så kan jeg kanskje få en jobb. Jeg skal også filme et bryllup om en måned. Det får jeg betalt for!”

Simon

Simon fra Uganda avslutter med å fortelle om hvordan de har fortsatt å jobbe med filmer mellom kursene som har vært arrangert de tre siste årene. ”Vi har laget mange filmer på egenhånd. Vi har også laget dokumentarfilm for barn for en organisasjon fra Amerika. De ønsket filmer fra flere afrikanske land. Vi filmet fra slummen rundt Kampala og amerikanerne tok det med i filmen de laget. En av filmene vi har laget kom på andreplass i en filmfestival her i Uganda. Det var litt kjedelig å ikke vinne, men det gjør vi neste år!

En som heter Gerald skulle egentlig vært med på kurset nå, men han er i Nigeria med en annen film som uganderne har laget. Den har blitt nominert til å være med i en filmfestival, og Gerald er der for å fortelle om hvordan de har jobbet med filmen.

”Fremtiden er god!” avslutter Simon med.

Jeg blir sittende igjen og tenke på hvor takknemlig og privilegert jeg er som kan få ha en jobb hvor jeg kan være en liten del av puslespillet som kan forandre livene for ungdom i Malawi, Uganda, Sør Afrika og Mosambik. Den virkelige jobben er det ungdommene selv som gjør.

Liv Ragnhild

Her er Liv sammen med Khumbalani og Kenneth

Vi har leiet inn Liv Ragnhild Kjellmann fra Filmveksthuset Tvibit i Tromsø til å lede kursene. Hun har lang erfaring i å gi filmopplæring til ungdom i Norge og er en stor ressurs for prosjektet. Med på laget har hun Maisha Film Lab og lokale mentorer. Maisha Film Lab har vist seg som en profesjonell partner som vi ønsker å samarbeide med også etter at OD-prosjektene er ferdige.  Det er utfordrende å gi opplæring til en gruppe ungdom hvor noen er døve, noen er blinde og noen har andre funksjonshemninger. Det måtte tre tolker til for å kunne oversette det Liv sa til malawisk tegnspråk, sørafrikansk tegnspråk og ugandisk tegnspråk da jeg deltok på kurset i dag. Prosjektet har fått støtte fra Operasjon Dagsverk i Norge. Norsk ungdom kan være stolte av det de er med på å få til for ungdom med funksjonshemninger i disse fire afrikanske landene.

Ungdom fra Mosambik ønsket å få opplæring i å lage radioprogrammer og skal få et kurs neste år i Tete i Mosambik.

Hilsener fra Kenneth Verngård i internasjonal avdeling i Signo

Leave a Reply