En ledestjerne i Afrika

DSC_0019

Jeg vet om en engel i Afrika. I en uke har jeg vandret ved hennes side i Malawi og lyttet og lært av hennes ord.

Jeg befinner meg 12.000 meter over bakken. Over hodet mitt har jeg verdensrommet og stjernene. Under meg ligger Afrika.

Sakte men sikkert snirkler flyet seg oppover langs jordens krumning. Lang der nede et sted finnes en sort stjerne. I en uke har jeg fått være sammen med henne og se hvilket unikt arbeid hun utfører sammen med sine medarbeidere for døvblinde barn i Malawi. Søster Emmas arbeid er et pilotarbeid uten sidestykke, i den sørlige delen av Afrika – kanskje på hele kontinentet.

Som så mange andre steder i fattige land står de døvblinde barna nederst på rangstigen, de befinner seg i de mørkeste krokene og har de største hjelpebehovene.

DSC_0036

For to dager siden hadde jeg beina på bakken og himmelen i hodet. Da fikk jeg lov være med søster Emma Kulombe inn til ordenen hennes. Der hun henter kraft og inspirasjon. Vi gikk inn i kirken der hun avla sine løfter til ordenen for mer enn 30 år siden. Foran Mariaalteret kneler hun og begynner å be for meg og min familie. Det er vakkert. Men det er også så helt ekte og kommer fra et rent hjerte.

Søster Emma går til messe så ofte som hun kan. Hun har fast plass, midt i benkeradene, ytterst på høyre side. Derfra kan hun se bildet på veggen foran i kirken, der engelen åpenbarer seg for Maria. Og hvis det dukker opp en utfordring med barna nede på senteret er det lett å komme fra uten å forstyrre messen.

Vi prater sammen, lenge. Jeg føler meg privilegert, jeg er heldig som får møte et menneske som har dedikert hele sitt liv til å hjelpe andre. Jeg spør henne, hva er det viktigste livet har lært deg?

– Du vet Øyvind, skal du tjene Gud må du holde deg i hans nærhet. Det er akkurat som med døvblinde, du må være i nærheten, berøre dem og gi dem oppmerksomhet. Da vil de utvikle seg og vokse slik at de kanskje kan leve et selvstendig liv. Vanskeligere enn det er det ikke, sier den sorte engelen i Malawi.

Hilsen Øyvind Woie, informasjonssjef i Signo

Leave a Reply