Velkommen til Chisombezi!

Spennende med votter fra strikkedamer i Andebu. Nysgjerrige døvblinde barn undersøker dem på sin måte.

Spennende med votter fra strikkedamer i Andebu. Vottene selges i Norge til inntekt for døvblindeskolen. Nysgjerrige døvblinde barn undersøker dem på sin måte.

I velbrukte grønne og blå skoleuniformer ventet de på oss, barna på Chisombezi skole for døvblinde. Søster Emma viser vei. Etter henne kommer daglig leder i Atlas-alliansen, Morten Eriksen,  Kenneth Verngård og undertegnede. Det er første møte med Signos bistandsprosjekter for Kristiansen.

Klikk og last ned filmen

De døvblinde barna har stilt seg opp på terrassen utenfor den ene av de fire mursteinsbygningene på skolen. Noen står på egne ben, andre må ha hjelp til å holde seg oppreist og noen ligger på et teppe på det sommervarme gulvet. En del av barna har flere funksjonshemminger.

Det er fredelig på Chisobezi, noen tar seg en lur i formiddagssola.

Det er fredfullt på Chisombezi, noen tar seg en lur i formiddagssola.

Noen har en syns- eller hørselsrest, andre er helt døve og blinde. Til sammen er det 23 barn som bor på skolen nå, nesten like mange får oppfølging i hjemmet sitt.

Så stemmer de i med en velkomstsang med bevegelser i til både Signoansatte og Atlas-alliansen. Etter hvert blir det mer sang. Ei engelsk tekstlinje dukker opp; det handler om å telefonere med Jesus. En enkel barnesang fremført med stort engasjement på barnas eget vis.

Emma vil gjerne vise Kristiansen «vannkarusellen». Det er et stort hjul i alle regnbuens farger. Når noen snurrer på hjulet så pumpes vann opp til vanntårnet. Det er moro å sitte på hjulet og snurre fort rundt, selv om du ikke kan se og høre. En time hver dag kombineres lek og arbeid.

I kofferten har vi votter fra Andebu. De er strikket av norske kvinner på Strikke-kafeen i butikken Signo driver i Andebu. Vottene gir inntekter og kan kjøpes i Vevkroken butikk. Alle inntektene går til ulike prosjekter og tiltak på Chizombezi – og disse ungene trenger all den hjelpen de kan få, hvis ikke ville de vært understimulert og mye overlatt til seg selv. På døveskolen får de mulighet til å ta en tilpasset utdanning og kanskje klare å leve et selvstendig liv.

Ungene får kjenne på vottene. For døvblinde er hendene øynene deres. Ei jente snurrer vottene over hodet, en gutt løfter gang på gang en rosa vott foran munnen. Dette er hans måte på «se» hjemmestrikkede norske votter på. Ei lite jente er kreativ, hun  trer vottene på bena og vil bruke dem som sokker. Søster Emma er glad, hun vet at vottene kan hjelpe henne til å drive skolen på en enda bedre måte. Det trengs nye leker, reparasjoner av bynginger, utstyr til undervisningen – behovene er enorme og slitasjen er stor når en jobber med døvblinde barn.

Vil du kjøpe Signos solidaritetsvotter og hjelpe barna på Chisombezi?

Kontakt Vevkroken i Andebu.

Hilsen Øyvind Woie, informasjonssjef i Signo

 

Leave a Reply