Nganda style!

Hvordan tar det seg ut at en småtjukk informasjonssjef kaster seg ut i dansen i Afrika?

Ulekkert sier nok familien, dristig mener kanskje omdømmeekspertene – i alle fall når T-skjorta blir vrengt av. Men Jubelen stod i taket da jeg sparket av meg skoene og kastet min høstbrune kropp inn i de afrikanske rytmene i den lokale dansen.

– Do you wanna dance? spurte søster Emma med ertende blikk på tampen av noe som lignet et heidundrende vekkelsesmøte på Mziwika Center for the Marginalized i nærheten av byen Bvumbwe i Thyolo distrikt.

Victoria Mangudenje, Joseph Thomas, Andrea Amos og Faith Maudzu inviterte Signo til informasjon og inspirasjon på Mziwika Center for the Marginalized

Victoria Mangudenje, Joseph Thomas, Andrea Amos og Faith Maudzu inviterte Signo til informasjon og inspirasjon på Mziwika Center for the Marginalized

Ungdommene på det Signostøttede senteret hadde laget deilige, lokale matretter, de hadde satt sammen med program med informasjon om de ulike prosjektene de driver for å hjelpe døve, døvblinde og andre funksjonshemmede til en bedre hverdag. Dramastykker og dikt var øvd inn, taler og gjester var invitert. De hadde båret frem de beste stolene og gitt gjestene fra nord hedersplassen med eget bord helt foran i salen. Og så valser altså en urytmisk nordmann inn på dansegulvet under selve finalen.

Men hvem kan si nei når et respektert medlem av den katolske nonneordenen The Sisters of the Blessed Virgin Mary stiller et slikt spørsmål?– Yes, svarte jeg kontant og ventet på søster Emmas signal, før jeg lot meg rive med av de kraftige afrikanske trommene.

Det kokte, det var varmt, og jeg danset av glede!  Over ungdomsprosjektet som ledes av Victoria Mangudenje, Faith Maudzu, Joseph Thomas og Andrea Amos – ressursterke unge malawiere, alle med funksjonshemmede søsken – som er med å skape et ungdomstilbud for både funksjonshemmede og funksjonsfriske. Drivkraften er inkludering og selvstendig liv – nøkkelen er omvendt integrering – tilbudet til de som er «de svake» åpner dørene for alle ungdommene i området.

Det er unikt, både i Malawi og i Norge. Derfor er det ikke upassende at en zunga (hvit mann) gjør en «ndanga style».

Øyvind Woie, informasjonssjef i Signo

Ndanga slik det skal gjøres til ære for nordmenn på hedersplass.

Ndanga slik det skal gjøres til ære for nordmenn på hedersplass.

 

Leave a Reply