– Har noen sett bagasjen vår?

Blantyre international airport i Malawi har en til to flyavganger hver dag og verdens minste bagasjebånd.

Kenneth Verngård og Håkon Lie konstatere at eskene med drikkeflasker fra Andebu sparebank må ha bitt borte et sted på veien mellom Andebu og Blantyre.

Kenneth Verngård og Håkon Lie konstatere at eskene med drikkeflasker fra Andebu sparebank må ha bitt borte et sted på veien mellom Andebu og Blantyre.

Jeg skjønte at vi var kommet til «The warm heart of Africa» straks vi steg  ut av flyet fra Johannesburg på Blantyre international airport. Det oppstod et komplett kaos i flypassasjerenes bagasjelogistikk da  koffertene ble lempet over på det bittelille bagasjebåndet i den kombinerte ankomst og avgangshallen – et kaos som nok er normalen i forhold til hvordan det ble håndtert. Gulkledte malawiere var glade for endelig å se folk igjen – vårt fly var det andre som landet denne dagen – og smilende samlet de rolig sammen bagasjen etter hvert som de begynte å falle ned av det minimalistiske båndet. Dette var en hverdagslig sak.

Det er langt å reise til Malawi. Etter 13,5 timer i flyseter, sju måltider, et assortert utvalg varme og drikkevarer, tre fartsfylte actionfilmer, diverse flysnacks, flerfoldig tilbud om kjøp av alt fra leketøy til eksklusive diamanter og en natt på hotell stod vi foran et av Afrikas varmeste hjerter: søster Emma. I blå nonnedrakt med kritthvitt hodeplagg i sterk kontrast til den sorte huden og en Toyota firhjulstrekker, type pick-up.

Søster Emma har full kontroll i trafikk og snirkler seg frem på overfylte veier

Søster Emma har full kontroll i trafikk og snirkler seg frem på overfylte veier

– Welcome to Malawi! Did you have a nice travel? smilte hun mot oss og håpet inderlig på det, samtidig som hun delte raust på klemmene til tre karer fra Signo i nord. Malawi er et av verdens fattigste land. Ei dagslønn ligger på 1,25 dollar. Samtidig har National Geographic satt landet på sin topp-20 liste over land du «må se» i 2013. Kontrastene er mange, fra Norge til Malawi, fra Johannesburg til Blantyre,  vi så dem langs veien til sentrum før vi smatt inn bak høye, hvite gjerder på gjestehuset Casa Mia.

I dag, søndag, setter vi kursen mot Chisombezi – da skal vi treffe de døvblinde barna på skolen og ungdommer som driver pionerarbeid.

Søster Emma har planene klare for sitt Norgesbesøk - og det blir som hun vil ha det.

Søster Emma har planene klare for de besøkende fra Norge – og det blir som hun vil ha det.

Hilsen Øyvind Woie, informasjonssjef i Signo

Leave a Reply