Bli med til Emmas rike!

emma2– Vi ønsker å hjelpe døvblinde barn og unge slik at de kan klare seg mest mulig på egenhånd og leve et selvstendig liv, sier søster Emma.

Jeg treffer henne i Tomaskirken i Andebu. Søster Emma har klare visjoner og høye mål for Chisombezi døvblindesenter i det afrikanske landet Malawi. Tilbudet er det eneste som finnes til døvblinde i Malawi.

Utenfor er det kjølig, norsk vestfoldvinter. Den sorte nonnen er overbegeistret for det hun ser rundt seg. Et stadig bredere, hvitt smil vokser frem i ansiktet.

For noen minutter siden lå hun langstrak på det store vibrasjonsgulvet med øreklokker over ørene og kjente musikken strømme gjennom kroppen. Med maske foran øynene lot hun fingertuppene føle de ørsmå dråpene som sildrer nedover steinveggen i kirkerommet.

Det var i mars. Søster Emma hadde prøvd seg på snøscooter og ski, sammen med døvblinde og døve med nedsatt funksjonsevne fra Signos virksomheter i Andebu på den årlige fjellturen til Skinnarbu.

Nå er det oktober og Signo setter kursen til Malawi og søster Emmas arbeid i Chisombezi. I reisefølget er Kenneth Verngård fra Signos internasjonale avdeling, han har 12 turer til Malawi bak seg og har fulgt prosjetet siden starten.  Med oss har vi Håkon Lie fra Signo døvblindesenter i Andebu. Han skal gi og få kunnskap om døvblindhet. Undertegnede, informasjonssjef Øyvind Woie, skal sørge for å dele inntrykk og formidle sterke inntrykk.

Det blir spennende å bli nærmere kjent med Emmas pionerarbeid. Å være funksjonshemmet i Malawi er i utgangspunktet en dårlig deal, er du døvblind er oddsene enda dårligere. Det eneste tilbudet til døvblinde i Malawi drives av Emma og hennes medsøstre i den katolske ordenen “Servants of the blessed virgin Mary”

Kontrastene til Norge blir store. Vi har store, flotte tilrettelagte hus og lokaler, tekniske hjelpemidler og enorme mengder fagkunnskap. Signo er kanal for midler fra Atlas-alliansen som jobber for å bedre kårene for funksjonshemmede i utviklingsland.

Følg med på signobloggen i dagene som kommer. I kofferten har vi blant annet hjemmestrikkede votter fra glade strikkedamer i Andebu – det betyr starten på aksjonen “Votter for Malawi”

Leave a Reply